Sophie Krah en ik werken aan een nieuw bordspel voor kids. In de eerste plaats omdat we denken dat het echt een spannend spel gaat worden wat vernieuwende manieren van spelen zal introduceren. En in de tweede plaats omdat we echt denken dat het spel iets kan bijdragen aan de acceptatie van het corona-virus en de getroffen maatregelen in de wereld. Ook in tijden waarin de maatregelen versoepeld worden denken we dat dit van belang is. Zolang er geen vaccin is zullen we te maken blijven houden met een vorm van maatregelen en ook vanuit historisch perspectief en de geleerde lessen denken we dat Viralia blijvend van waarde kan zijn. Zowel voor alle mensen in jouw gezin als voor de leerlingen op scholen.

Bordspel over een virus in tijden van het virus

Stel je een planeet voor, ver van de aarde. De inwoners zijn groen hebben een guitig voorkomen en leven in harmonie met elkaar. Op de planeet zijn geen oorlogen en iedereen werkt aan gezamenlijke belangen. Er is 1 verschil met de aarde: Op Viralia zijn kinderen de baas. De kinderen van Viralia mogen de regering vormen en de toekomst bepalen van de planeet. Zo bepalen de kinderen het beleid over huizen, verdelen van voedsel, luxe en noodgevallen.

Maar op een dag wordt een inwoner besmet met een onbekend virus en daarna besmetten de inwoners elkaar in rap tempo. Aan de kinderen de taak om de virussen zo snel mogelijk te verslaan maar ook de harmonie op de planeet in ere te houden.

Hoe werkt het spel Viralia?

Viralia is een zogenaamd 3D-bordspel. Dat betekent dat er midden op tafel een heuse planeet staat. De planeet bestaat uit 8 verschillende omgevingen waar de aliens zich via een magnetisch voetje in kunnen verplaatsen. Iedere omgeving is gekoppeld aan een thema zoals eten, slapen, werken, ziekenhuis etc. Ons streven is om alleen maar duurzame materialen te gebruiken, voor zowel het speelbord als de doos. Dus gebruik te maken van gerecycled papier en houten spelmaterialen.

Ieder kind speelt met drie aliens. Zij trekken om beurten een kaart met een behoefte per alien, bijvoorbeeld een kaart waarop staat dat jouw alien honger heeft. De alien-pionnen mogen nu verplaatst worden over de planeet via portalen of via de grote snelweg die als een ring om de planeet hangt. Iedere keer als je een andere alien tegen komt heb je kans op besmetting. De speler krijgt dan een rood besmettingsblokje.

Eerste ontwerpschets van Viralia (begin april 2020)

De kans op besmettingen wordt gespeeld door aan het einde van een speelronde alle rode blokjes en een aantal gele blokjes door een koker in het midden van de planeet te werpen. Als er rode steentjes aan de onderkant van de koker uit komen zijn er aliens besmet en moeten ze misschien wel naar het ziekenhuis.
De kinderen kunnen er voor zorgen dat er tijdens het spel minder rode steentjes uit de koker komen. Dit doen ze door maatregelkaartjes in de gleuven van de koker te schuiven. Bijvoorbeeld het kaartje “snelweg dicht” is een kaartje met een paar kleine gaten waardoor de steentjes die in de koker worden geworpen mogelijk door het kaartje worden tegen gehouden.

Viralia duurt ongeveer 30 minuten en is bedoeld voor 2 tot 4 spelers van 7 tot 12 jaar. Het spel wordt momenteel volledig in eigen beheer ontworpen en geproduceerd door  Sophie en  Marthijn

Eerste prototype van de planeet Viralia

Bestel nu een exemplaar

Goed nieuws! Je kunt Viralia nu al bestellen en dan heb je als een van de eersten in Nederland een exemplaar in huis of op school om het nieuwe schooljaar mee te starten. De verwachte opleverdatum is 14 augustus voor een eerste batch van 25 stuks. Als er nog meer vraag komt dan gaan we daarna uiteraard meer exemplaren produceren.

Er zijn drie mogelijkheden:

  1. Bestel een standaard exemplaar van Viralia compleet voor 40 euro
  2. Bestel een gelimiteerde special edition van Viralia met handtekeningen van de makers voor 75 euro
  3. Bestel een gelimiteerde collector’s edition van Viralia waarin de naam van een Alien naar jou wordt vernoemd voor 100 euro.

Je bestelt Viralia door een mail te sturen naar info@gamestudio-marthijn.nl Geef daarin aan welke versie je wilt, waar we het spel heen kunnen sturen en op welke manier we je een Tikkie kunnen sturen voor de betaling. Viralia wordt pas opgestuurd na betaling. Je kunt echter gedurende de volledige wachttijd (tot eind augustus) je geld terug vragen, geen probleem.

Danee, Claire en Menno tijdens de opname van het PR filmpje