Alle gamedesigners ter wereld zijn het over 1 ding eens: Een goede game biedt een toffe ervaring. Zo tof dat spelers geheel vrijwillig willen deelnemen. Dit is 1 van de designprincipes van Jane McGonnigal – ons grote voorbeeld in de gamedesignwereld en begaafd TED-spreker.

Ik geloof ook in toffe ervaringen en ik denk dat deze in serious games voor een groot deel in het beleven van een verhaal zit. Een interactief verhaal dan. Ik begon te zoeken op internet naar waar verhaalgedreven games dan aan moeten voldoen en hoe verschilt dit van games die gebaseerd zijn op scores of strategie. Uiteindelijk vond ik onderstaande lezing van Soren Johnson (Designer van de Civilization games) op de Game Developers Conference in de VS. Hij geeft wat mij betreft op sublieme wijze aan hoe en wanneer je spelregels inzet. Welke keuzes je daarin hebt en hoe spelers keuzes maken tijdens het spelen van het spel. Supercool!